Ingrediënten voor het Vlees

  • 4 plakken buikspek van 150 gram

Ingrediënten Marinade

  • 100 gr. gemberwortel
  • 2 uien
  • 10 teentjes knoflook
  • 1/2 rode chilipeper

Ingrediënten voor de lak

  • 150 ml. Ketjap Asin
  • 75 ml. gembersiroop
  • 1 el. sambal oelek

Ingrediënten voor de rijst

  • 400 gram. zilvervliesrijst
  • 1 kleine rettich
  • 1 rode zoete puntpaprika
  • 1 ui
  • 6 bosuitjes
  • 1/2 bosje koriander
  • 2 el. zonnebloemolie
  • 2 el. sesamolie
  • 200 gram sugar snaps

Ingrediënten komkommer

  • 4 mini komkommers
  • 1/2 rode chilipeper
  • 1 dl. azijn
  • 1 dl. gembersiroop
profile

Aantal personen: 4

knife

Voorbereiding: 90 min

bge

Bereiding: 40 min

fire

Temperatuur: 220 ℃

Voorbereiding

  • Leg de convEGGtor, de Dutch oven, de rechthoekige druippan, de gietijzeren sauspan en het gietijzeren rooster alvast klaar voor gebruik.
  • Begin met het in lengte snijden van de komkommers in zes lange parten.
  • Snij de chilipeper zo fijn mogelijk en meng deze met de azijn, gembersiroop en deciliter water in een schaaltje.
  • Leg de komkommer in het zoetzuur en bewaar afgedekt in de koelkast
  • Schil voor de marinade de gemberwortel en pel de uien en de knoflook.
  • Snij deze en de chilipeper in grove stukken en pureer in de keukenmachine.
  • Bestrijk de speklappen royaal met het mengsel.
  • Dek ze af en laat minstens 1 uur in de koelkast om te marineren.

Bereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm deze tot 220 graden.
  • Plaats de Conveggtor in de Big Green Egg en zet hier de Rechthoekige Druippan op en leg het gietijzeren grillrooster op de Conveggtor.
  • De temperatuur zal eerst dalen maar wacht tot deze weer op 220 graden is.
  • Bereid de rijst zoals aangegeven op de verpakking en giet deze af.
  • Schil de rettich en snijd in blokjes van ca. 1 centimeter.
  • Halveer de puntpaprika, verwijder de steel en zaad en snijd vervolgens in repen.
  • Pel de ui en snijd hem in halve ringen,
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Pluk de blaadjes koriander en snijd ze fijn.
  • Neem de zoetzure komkommer uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
  • Meng ondertussen alvast de ingrediënten voor de lak in de Gietijzeren Sauspan.
  • Verwarm de zonnebloem- en de sesamolie in de Dutch Oven op het rooster van de Big Green Egg.
  • Voeg de sugar snaps, de gesneden rettich, puntpaprika, ui en bosui toe en bak in enkele minuten beetgaar.
  • Schep de rijst door de groenten en warm het rijstmengsel op.
  • Sluit tussen de handelingen door steeds het deksel van de Big Green Egg.
  • Neem de Dutch Oven uit de Big Green Egg en laat het deksel op de pan zodat de rijst met groenten warm blijft.
  • Leg de plakken buikspek boven de drippan op het rooster.
  • Sluit het deksel van de Big Green Egg en gril het spek in totaal 15 minuten
  • Keer het spek tijdens het grillen om de 3 minuten om.
  • Laat de speklappen op het rooster liggen en bestrijk ze met de lak en sluit het deksel van de Big Green Egg.
  • Grill nog 1 minuut, keer de plakken en bestrijk ze opnieuw met de lak.
  • Gril op deze manier in totaal 10 minuten.
  • Keer de plakken iedere minuut en bestrijk dan steeds opnieuw met de lak.
  • Neem het spek uit de Big Green Egg en snijd de plakken in mooie stukjes.
  • Bestrooi ze met de koriander en serveer de rijst met groenten en de zoetzure komkommer.

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

ConvEGGtor

Druippan rechthoek

Dutch Oven

Gietijzeren Rooster