Ingrediënten Spareribs

  • 2 strengen spareribs
  • 4 el vijfkruidenpoeder
  • 2 lente-uitjes
  • 1 el sesamzaad

Ingrediënten voor de marinade

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gemberwortel
  • ½ rode peper
  • 1 kaneelstokje
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 1 steranijs
  • 3 kruidnagels
  • 5 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
  • 1 el gemberpoeder
  • 100 ml arachideolie
  • 150 ml sojasaus
  • 150 ml ketjap manis
  • 75 ml appelazijn

Ingrediënten voor de lak

  • 150 ml sojasaus
  • 150 ml ketjap manis
  • 50 ml appelazijn
  • 50 ml arachideolie
  • 2 volle el appelstroop
profile

Aantal personen: 4

knife

Voorbereiding: 20 min

bge

Bereiding: 160 min

fire

Temperatuur: 125 ℃

Voorbereiding

  • Verwijder het vlies aan de holle kant van de spareribs door tussen het vlies en de sparerib een dun mesje te steken. Wrik het vlies los en trek het er met de hand af. Herhaal met de tweede rib. Bestrooi de spareribs aan beide kanten met de vijfkruidenpoeder en druk het een beetje aan.
  • Pel voor de marinade de knoflook en snijd de teentjes in grove stukken. Snijd de gemberwortel in plakjes en de rode peper in ringetjes. Breek het kaneelstokje doormidden en kneus de zwarte peperkorrels licht. Meng alle ingrediënten voor de marinade.
  • Leg de spareribs in een Rechthoekige Druippan en schenk de marinade eroverheen.
  • Dek de schaal af en laat de ribs minimaal 8 uur in de koelkast marineren. Keer de spareribs af en toe tijdens het marineren om en bedruip ze dan met de marinade. De ribs kunnen ook in een “ziploc bag” worden gemarineerd.

Bereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm deze tot een temperatuur van 125 °C is bereikt.
  • Week een handje Apple Wood Chips in water en strooi de geweekte Wood Chips op de gloeiende houtskool.
  • Plaats de convEGGtor en zet hier de Rechthoekig druippan op. Leg het rooster in de EGG en zet hier het V-Rack op. Zet de spare ribs in het rek en sluit de deksel van de EGG.
  • Breng de temperatuur van de EGG naar 140 °C en laat de spareribs circa 20 minuten op deze hogere temperatuur garen.
  • Breng de temperatuur weer naar 125 °C en laat de spareribs nu 2,5 uur garen.
  • Meng intussen de ingrediënten voor de lak in de Gietijzeren Sauspan en plaats deze aan de zijkant van het rooster. Roer af en toe door zodat de ingrediënten goed vermengen.
  • Lak de vleeskant van de spareribs en laat ze 10 minuten garen. Lak ze dan opnieuw en laat weer 10 minuten garen. Snijd intussen de lente-uitjes in ringetjes.
  • Haal de spareribs uit de EGG en lak ze een laatste keer. Bestrooi de ribs met de lente-uitjes en het sesamzaad. Door de marinade kan het zijn dat de ribs wat donker ogen, maar dat zal niks afdoen aan de smaak.

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

ConvEGGtor (diverse afmetingen)

V-Rack

Gietijzeren Saucepan

Rookhout (diverse smaken)