Ingrediënten

  • 4 ribeyes van 125 g
  • in ringetjes gesneden lente-ui, om over het vlees te strooien
  • blaadjes sla, om het vlees in te wikkelen
  • gekookte rijst, voor in de sla-wrap

Ingrediënten marinade + saus

  • 4 el sojasaus
  • 2 el sesamolie
  • 2 el citroensap
  • 4 el suiker
  • 2 tl grofgemalen zwarte peper
  • ½ nashi peer
  • 2 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
profile

Aantal personen: 4

knife

Voorbereiding: 195 min

bge

Bereiding: 30 min

fire

Temperatuur: 200 ℃

Voorbereiding

  • Meng voor de marinade en de saus de sojasaus, de sesamolie, het citroensap, de suiker en de peper.
  • Verdeel het mengsel over twee schaaltjes, één voor de marinade en één voor de saus.
  • Schil de nashi peer en verwijder het klokhuis.
  • Snijd het vruchtvlees in hele kleine blokjes.
  • Pel één sjalotje en snijd in halve ringen.
  • Pel twee teentjes van de knoflook en hak ze fijn.
  • Meng de peer, het sjalotje en de knoflook door het marinademengsel.
  • Meng het vlees erdoor heen en laat 3 uur afgedekt in de koelkast marineren.
  • Dek het tweede schaaltje met het sausmengsel ook af, dit kan op kamertemperatuur blijven staan.

Bereiding

  • Plaats het gietijzeren rooster in de Big Green Egg.
  • Verwarm de Big Green Egg op 200º C.
  • Pel intussen voor de saus het tweede sjalotje en het overgebleven teentje knoflook.
  • Snijd het sjalotje in halve ringen en hak de knoflook fijn.
  • Verwarm de zonnebloemolie in de Cast Iron Sauce Pot aan de zijkant van het rooster op de Big Green Egg.
  • Haal de ribeyes uit de marinade en veeg deze eraf.
  • Houd de marinade apart voor later gebruik.
  • Leg de ribeyes naast het pannetje op het rooster.
  • Gril ze 1,5 minuut, draai een kwartslag voor een mooie grillruit en gril nogmaals 1,5 minuut.
  • Keer de ribeyes en gril ook deze kant twee keer 1,5 minuut.
  • Sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
  • Haal het vlees uit de Big Green Egg en laat onder aluminiumfolie rusten.
  • Voeg de sjalot en de knoflook aan het pannetje toe en bak enkele minuten tot de sjalot glazig is.
  • Voeg de apart gehouden marinade en het apart gehouden sausmengsel toe en breng aan de kook.
  • Laat ca. 2 minuten zachtjes doorkoken.
  • Snijd intussen de ribeyes in plakjes en leg ze op een schaal.
  • Controleer of je de saus dik genoeg vindt.
  • Als dit niet zo is roer je de maizena los in een klein beetje water en meng je dit door de saus.
  • Laat dan nog 2 minuten langer koken.
  • Serveer de saus met de in ringetjes gesneden lente-ui, de blaadjes sla, de gekookte rijst en de ribeye om er wraps van te maken.

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Gietijzeren rooster

Gietijzeren sauspan