Ingrediënten

  • 400 g biefstuk

Ingrediënten stroganoff saus

  • 4 aardappels
  • Zonnebloemolie (om in te frituren en te bakken)
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 uien
  • 250 g champignons
  • 2 augurken
  • 3 teentjes verse knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn

Ingrediënten stroganoff saus

  • ½ el paprikapoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 dl cognac
  • 1 dl wodka
  • 2 dl kippenbouillon
  • 3 dl slagroom
  • kerriepoeder
  • 100 g zilveruitjes
  • Tabasco
  • aardappelzetmeel
profile

Aantal personen: 4

knife

Voorbereiding: 30 min

bge

Bereiding: 200 min

fire

Temperatuur: 200 ℃

Voorbereiding

  • Verwarm de Big Green Egg met de Cast Iron Grid tot een temperatuur van 200 °C.
  • Verwarm de olie in een frituurpan tot 140 °C.
  • Was intussen de aardappels goed, snijd ze in grove parten en spoel ze onder de koude kraan af.
  • Dep de aardappelparten droog met een schone theedoek.
  • Frituur ze circa 5 minuten in de hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de biefstuk in reepjes.
  • Verwijder de steel en zaadlijsten van de paprika’s en snijd in grove stukken van circa 1 ½ centimeter.
  • Pel de uien en snijd in halve ringen.
  • Borstel en halveer de champignons.
  • Snijd de augurken in plakjes.
  • Ris de blaadjes en naaldjes van de tijm en rozemarijn.
  • Pel de knoflook. Hak de kruiden en knoflook fijn.
  • Meng 1 teentje knoflook door de kruiden en houd de 2 andere fijngehakte teentjes apart.

Bereiding

  • Plaats de Cast Iron Dutch Oven op het rooster van de Big Green Egg.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in de Cast Iron Dutch Oven en braad de biefstukreepjes rondom aan.
  • Voeg de paprika, ui, champignons en de apart gehouden knoflook toe en schep om.
  • Roer er de paprikapoeder en vervolgens de tomatenpuree door.
  • Blus af met de cognac en de wodka (kijk uit voor een eventuele steekvlam).
  • Laat alles nu enkele minuten pruttelen en schenk de bouillon en slagroom erbij.
  • Sluit de deksel van de Big Green Egg en reduceer de temperatuur tot 140 °C
  • Laat 25 minuten zachtjes garen.
  • Neem de Cast Iron Dutch Oven uit de Big Green Egg en zet deze op een vuurvaste ondergrond op tafel.
  • Plaats de deksel op de pan zodat de inhoud warm blijft.
  • Verwarm een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie op het fornuis en bak de aardappelpartjes in enkele minuten goudbruin.
  • Breng ze op smaak met peper, zout, kerriepoeder en het kruidenmengsel.
  • Schep de augurk en zilveruitjes door de boeuf stroganoff en breng op smaak met peper, zout en Tabasco.
  • Controleer de dikte van de boeuf stroganoff en maak indien nodig aan met een papje van aangemaakte aardappelzetmeel.

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Dutch oven

Gietijzeren rooster