Ingrediënten

  • 200 g durum tarwebloem
  • 200 g tarwebloem
  • 400 g patentbloem
  • 7 g droge gist
  • sap van ½ citroen
  • 7 g zout
  • 2 tl olijfolie (extra om in te vetten)
  • 1 el grof zeezout
  • 440 ml water
profile

Aantal personen: 6

knife

Voorbereiding: 150 min

bge

Bereiding: 35 min

fire

Temperatuur: 230 ℃

Voorbereiding

  • Leg de Iron Cast Skillet, de conveggtor en de pizzasteen alvast klaar voor gebruik.
  • Meng de bloemsoorten, de gist en het citroensap met 330 milliliter van het water in een keukenmachine met deeghaak door elkaar (of kneed met de hand).
  • Voeg na enkele minuten het zout toe.
  • Wacht tot er een goed vermengd deeg is ontstaan en schenk dan het resterende water in de mengkom.
  • Voeg als het water is opgenomen de olijfolie toe.
  • Controleer met de Instant Read Digital Thermometer of het deeg een temperatuur van 25 °C heeft.
  • Is de deegtemperatuur lager? Kneed het dan nog iets langer.
  • Druk het deeg plat, vouw de zijkanten naar het midden en bestrijk met olijfolie.
  • Keer het deeg om zodat het op de vouw ligt en bestrijk de bovenkant ook met olijfolie.
  • Bol het deeg op door de zijkanten naar onderen te vouwen zodat een mooie bol ontstaat.
  • Vet de Cast Iron Skillet in met olijfolie, leg de deegbol erin en druk het deeg plat.
  • Laat het 2 uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Druk het deeg ieder half uur steeds iets verder uit zodat het aan het einde van de rijstijd goed over de vorm is verdeeld.
  • Bestrijk het deeg als het tijdens het rijzen wat droger wordt in met extra olijfolie.

Bereiding

  • Steek ongeveer 20 minuten voor het einde van de rijstijd de houtskool in de Big Green Egg aan.
  • Breng de Big Green Egg met de conveggtor, het standaard rooster en daarop de Baking Stone (pizzasteen) naar een temperatuur van 230 °C.
  • Bevochtig je vingertoppen met olijfolie en druk op verschillende plaatsen deukjes in het focacciadeeg.
  • Bestrooi het deeg met het grove zeezout.
  • Zet de Cast Iron Skillet op de Baking Stone, sluit de deksel van de Big Green Egg en bak de focaccia in circa 35 minuten goudbruin en gaar.
  • Neem de Cast Iron Skillet uit de Big Green Egg.
  • Haal de focaccia eruit en laat het brood afkoelen.

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Gietijzeren Skillet

Conveggtor

Baking Stone (pizzasteen)

Kern temperatuurmeter