Ingrediënten voor de oesters

  • 10 oesters
  • 500 g grof zeezout

Ingrediënten voor de dressing

  • 5 bosuitjes
  • 1 rode chilipeper
  • 3 cm gemberwortel
  • 5 el sojasaus (Kikkoman less salt)
  • 1 onbespoten limoen
profile

Aantal personen: 10

knife

Voorbereiding: 20 min

bge

Bereiding: 5 min

fire

Temperatuur: 200 ℃

Voorbereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en breng, met de Cast Iron Grid, naar 200 °C.
  • Leg de bosuitjes op het rooster, sluit de deksel van de Big Green Egg en gril de bosuitjes ca. 3 minuten. Haal ze uit de Big Green Egg.
  • Laat de bosuitjes iets afkoelen en snijd ze in dunne ringetjes.
  • Halveer de chilipeper, verwijder het steeltje en het zaad en snijd het vruchtvlees fijn.
  • Schil de gemberwortel en hak fijn.
  • Doe al deze ingrediënten met de sojasaus in een schaaltje.
  • Rasp de limoenschil boven het schaaltje fijn, halveer de vrucht en knijp het sap erover uit.
  • Zet een bord met zeezout klaar.
  • Open de oesters door een oestermes bij het scharnier aan de achterkant tussen de schelphelften te steken.
  • Snijd het scharnier los door je oestermes horizontaal heen en weer te bewegen. Ga niet wrikken, want hierdoor creëer je gruis. Haal het mes tussen de achterkant door. Houd vervolgens je mes schuin omhoog en beweeg het richting de coquille (sluitspier) aan de rechterkant van de oester.
  • Snijd de coquille door en verwijder de bovenste schelphelft.
  • Leg de onderste helft van de schelp met de oester er in op het zeezout (hierdoor blijven ze stabiel liggen).

Bereiding

  • Schep op elke oester ongeveer 3 theelepels van de dressing.
  • Leg de oesters in de onderste schelphelft op het rooster en sluit de deksel van de Big Green Egg.
  • Gril de oesters ongeveer 3 minuten.
  • Strooi het zeezout alvast op een mooie schaal.
  • Haal de oesters uit de Big Green Egg en leg ze op het zeezout.
  • Serveer de oesters!

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Gietijzeren rooster