Ingrediënten tonijnsteaks

  • 4 tonijnsteaks van 2 cm dik
  • 2 el olijfolie
  • fleur de sel

Ingrediënten voor de salsa

  • 2 teentjes knoflook
  • 4 tomaten
  • 20 groene olijven zonder pit
  • 1 onbespoten citroen
  • 8 takjes platte peterselie
  • 2 el olijfolie
  • 4 el kappertjes
  • 4 el rozijnen
  • 250 ml witte wijn
profile

Aantal personen: 4

knife

Voorbereiding: 20 min

bge

Bereiding: 40 min

fire

Temperatuur: 200 ℃

Voorbereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de conveggtor en de Cast Iron Grid, tot 200 °C.
  • Pel intussen voor de salsa de knoflook en hak de teentjes fijn.
  • Kruis de onderkant van de tomaten met een mesje in.
  • Dompel ze 10 tot 15 seconden in kokend water en laat ze schrikken in koud water.
  • Verwijder het velletje en snijd de tomaten in blokjes.
  • Snijd de olijven in plakjes.
  • Rasp de citroenschil fijn.
  • Snijd de overgebleven citroen in partjes of plakjes om later bij de steak te serveren.
  • Pluk de blaadjes van de peterselie en hak ze fijn.

Bereiding

  • Plaats de gietijzeren skillet op het gietijzeren rooster en verwarm hierin de olijfolie.
  • Voeg de knoflook toe en fruit deze aan.
  • Voeg de tomaatblokjes, de olijvenplakjes, de fijngeraspte citroenschil, de peterselie, de kappertjes en rozijnen aan de knoflook toe .
  • Schenk de witte wijn erbij.
  • Voeg zwarte peper en zout naar smaak toe en laat de salsa ca. 8 minuten garen. Sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
  • Haal de salsa uit deBig Green Egg.
  • Verwijder het rooster en de conveggtor en leg het rooster terug.
  • Breng nu de temperatuur van de Big Green Egg naar 250 °C.
  • Wrijf intussen de tonijnsteaks in met de olijfolie.
  • Leg de tonijnsteaks op het rooster en gril ze ca. 30 seconden.
  • Draai de steaks een kwartslag voor een mooie grillruit en gril nogmaals 30 seconden.
  • Keer de steaks en gril nogmaals 2 x 30 seconden. De buitenkant van de steak is dan mooi gegrild en de binnenkant heerlijk rosé.
  • Bestrooi de steaks met zwarte peper en fleur de sel.
  • Serveer de steaks met de Siciliaanse salsa van de Big Green Egg en de plakjes of partjes van de citroen.

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Conveggtor

Gietijzeren rooster

Gietijzeren Skillet