Ingrediënten ribeye

  • 2 ribeyes van 400 g

Ingrediënten aardappelen

  • 2 witte uien
  • 1 rode ui
  • 2 bollen solo knoflook (Chinese knoflook)
  • 400 g spekblokjes
  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 8 takjes tijm
profile

Aantal personen: 4

knife

Voorbereiding: 15 min

bge

Bereiding: 35 min

fire

Temperatuur: 180 ℃

Voorbereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de Cast Iron Grid en daarop de Cast Iron Skillet, tot 180 °C.
  • Pel intussen de uien en de knoflook.
  • Snijd de uien in halve ringen.
  • Hak de bolletjes knoflook fijn.
  • Was de aardappelen, halveer ze en snijd de aardappelhelften in plakken van ongeveer 5 millimeter dik.

Bereiding

  • Voeg de spekblokjes aan de skillet toe en bak ze enkele minuten.
  • Doe de aardappelplakjes erdoor en bak deze ca. 10 minuten mee.
  • Schep de aardappelplakjes af en toe om en sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
  • Voeg de halve uiringen, de knoflook en de takjes tijm aan de skillet toe en roer goed door elkaar.
  • Verhoog nu de temperatuur van de Big Green Egg naar 220 °C; dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Voor het grillen van de ribeyes leg deze naast de skillet op het rooster.
  • Gril de ribeyes ca. 2 minuten. Draai ze een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten voor een mooie grillruit.
  • Blijf de aardappels af en toe omscheppen.
  • Keer de ribeyes om, gril ook deze kant ca. 2 minuten, draai ze weer een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten.
  • De ribeyes hebben dan een kerntemperatuur van ongeveer 51-53 °C (medium-rare).
  • Haal de ribeyes uit de Big Green Egg en laat ze losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten.
  • De aardappelen kun je intussen nog even laten bakken.
  • Snijd de ribeyes in mooie plakjes.
  • Haal de skillet met de gebakken aardappelen uit de Big Green Egg.
  • Bestrooi de ribeyes en de gebakken aardappelen met peper en zeezout naar smaak.

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Skillet

Gietijzeren rooster

Digitale Thermometer