Ingrediënten shaslicks

  • 8 chipolataworstjes
  • 8 plakjes spek
  • ½ groene courgette
  • ½ gele paprika
  • ½ rode paprika
  • 1 ui

Ingrediënten currysaus

  • 4 tomaten
  • 1 ui
  • 1 groene chilipeper
  • 1 tl mosterdzaad
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl geraspte verse gemberwortel
  • 1 tl gele currypasta
  • 1 tl anijszaad
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml kippenbouillon
profile

Aantal personen: 4-8

knife

Voorbereiding: 20 min

bge

Bereiding: 45 min

fire

Temperatuur: 220 ℃

Voorbereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de convEGGtor en het rooster, tot 220 °C.
  • Halveer intussen voor de shaslicks de chipolataworstjes en de plakjes spek.
  • Wikkel om elk gehalveerd worstje een half plakje spek.
  • Snijd de courgette in plakken van ca. 3 cm dik en verwijder het zaad.
  • Pel de ui.
  • Verwijder de steeltjes en de zaadlijsten van de paprika’s.
  • Snijd deze groenten in stukjes van ca. 3 cm.
  • Rijg de worstjes en de groenten om en om aan 8 spiesjes en leg ze in de koelkast.
  • Breng voor de saus een pan met water aan de kook en zet een kom met koud water klaar.
  • Kruis de tomaten in, dompel ze ca. 10 seconden in het kokende water en koel terug in het koude water.
  • Verwijder nu het velletje en halveer de tomaten.
  • Schep de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verwijder het steeltje van de chilipeper, halveer deze en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.

Bereiding

  • Verwarm voor de currysaus de Green Dutch Oven (rond) op het rooster.
  • Voeg het mosterdzaad aan de pan toe en leg de deksel erop.
  • Het mosterdzaad zal gaan poppen (een beetje zoals popcorn) en dit is echt noodzakelijk.
  • Sluit de deksel van de Big Green Egg en wacht tot het mosterdzaad heet is, dit duurt maar een tiental seconden.
  • Meng de olijfolie, de ui, de chilipeper, de gemberwortel, de currypasta, het anijszaad, de chilipoeder en de kurkuma door het mosterdzaad en bak tot de uien glazig zijn.
  • Roer af en toe en sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
  • Blus af met de kokosmelk en de kippenbouillon en meng de tomaatblokjes erdoor.
  • Laat de saus nu 10-15 minuten inkoken; roer weer af en toe en sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
  • Haal de Dutch oven met de saus uit de Big Green Egg en breng op smaak met zout.
  • Laat de saus afkoelen of leg de deksel op de pan om deze warm te houden. Je kunt de saus namelijk zowel warm als koud bij de shaslick serveren.
  • Verwijder het rooster en de convEGGtor, plaats de Cast Iron Satay Grill en breng de Big Green Egg naar een temperatuur van 180-200 °C; verwarm de Cast Iron Satay Grill 15 minuten voor.
  • Bestrijk de shaslicks en de Cast Iron Satay Grill met de olijfolie.
  • Leg de spiesjes op de grill en gril ze ca. 8 minuten.
  • Draai ze na ongeveer 4 minuten om. Sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
  • Haal de shaslicks uit de Big Green Egg en serveer deze met de currysaus erbij.

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Conveggtor

Green Dutch Oven

Gietijzeren Saté Grill