Ingrediënten stoofpot

  • 1,5 kg rundernek
  • 2 grote zoete uien
  • 1 teentje knoflook
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 kruidnagels
  • 50 ml olijfolie
  • 100 g boter
  • 1 witte boterham
  • 2 el scherpe mosterd
  • 2 flesjes Sint Bernardus Abt 12 van 330 ml
  • 3 el Luikse siroop (appel-perenstroop)
  • ½ el natuur- of dragonazijn

Ingrediënten salade

  • 1 winterpeen
  • 2 Chioggia bietjes
  • 20 g rucola
  • 3 el balsamicocrème

Voor erbij

  • boerenbrood
profile

Aantal personen: 6-8

knife

Voorbereiding: 20 min

bge

Bereiding: 200 min

fire

Temperatuur: 250 ℃

Voorbereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm deze met de convEGGtor en het RVS-rooster tot 250 °C.
  • Snijd intussen het rundvlees in blokjes van 2-3 centimeter en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
  • Pel de zoete uien en de knoflook.
  • Snijd de uien in kwarten en hak het teentje knoflook fijn.
  • Maak een bouquet garni door de laurierblaadjes en de takjes tijm met een stuk keukentouw aan elkaar te binden; zorg voor een lang uiteinde van het touw zodat je het bouquet garni er na gebruik makkelijk uit kunt vissen.
  • Prik de kruidnagels in de laurierblaadjes.
  • Plaats de Cast Iron Dutch Oven alvast op het rooster van de Big Green Egg zodat de Dutch Oven kan voorverwarmen.

Bereiding

  • Schenk de olijfolie in de pan en voeg de boter toe. Wacht tot deze heet is en voeg het vlees toe.
  • Braad het vlees rondom aan tot het mooi bruin is.
  • Sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
  • Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze, terwijl je af en toe roert, enkele minuten mee.
  • Besmeer intussen de boterham met de mosterd.
  • Leg de bouquet garni in de pan en bind het uiteinde aan het handvat van de Cast Iron Dutch Oven.
  • Blus het vlees af met de flesjes Sint Bernardus Abt 12.
  • Voeg de met mosterd besmeerde boterham toe.
  • Sluit de deksel van de Big Green Egg en breng de temperatuur naar 100 °C.
  • Laat het geheel nu ongeveer 3 uur zachtjes stoven;
  • Afhankelijk van de kwaliteit van het vlees kan het iets korter duren voordat het vlees zacht is.
  • Meng als het vlees zacht is de Luikse siroop door de stoofpot.
  • Vis de bouquet garni eruit en roer de azijn erdoor.
  • Sluit de deksel van de Big Green Egg en laat de stoofpot nog 15 minuten stoven.
  • Schil intussen voor de salade de winterpeen en de chioggia bietjes.
  • Schaaf de winterpeen in de lengte in dunne linten en de bietjes in dunne plakjes.
  • Doe alle ingrediënten voor de salade in een schaal, voeg peper en zout naar smaak toe en meng goed.
  • Serveer het stoofpotje met de salade en het brood.

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Dutch Oven

ConvEGGtor